Trucking Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pravila

Go down

Pravila                    Empty Pravila

Postaj by Marko22 uto lis 15, 2013 4:34 pm

FORUM
- Forum je mjesto namijenjeno raspravljanju o kamionima i prijevoznicima. Raspravljanje podrazumijeva iznošenje istinitih i provjerenih informacija. U suprotnom će poruke biti izbrisane.
- Nije dozvoljena upotreba foruma u političko-propagandne svrhe.
- Zabranjeno je bilo kakvo reklamiranje sem ako se niste prethodno dogovorili sa Administratorom foruma.

UPRAVA FORUMA
- Upravu Foruma čine administratori i moderatori
- Administrator/moderator ima pravo obrisati svaki sadržaj objavljen na forumu, bez najave i objašnjenja
- Svakom korisniku može biti zabranjen pristup forumu, bez najave i objašnjenja;
- Svaki korisnik foruma će biti banovan ukoliko krši bilo koje od pravila i uslova korištenja foruma;
- Administratori/moderatori nisu dužni objašnjavati zašto je neka tema obrisana ili cenzurisana od strane moderatora ili administratora;
- Administrator/moderator foruma ima pravo ali ne i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja na forumu;
- Administrator/moderator foruma zbog obimnosti posla nije u mogućnosti niti je dužan obrisati sve poruke koje krše pravila i uslove korištenja;
- Administrator/moderator nije dužan niti je u mogućnosti odmah reagovati i ukloniti poruke koje krše pravila i uslove korištenja.
- Odluke o imenovanju moderatora donose administratori na osnovu svoje procijene ili na prijedlog ostalih moderatora, sve uz prethodnu saglasnost kandidata da pristupi takvoj funkciji. Sami članovi ne traže za sebe moderatorski status. Isti postupak je i kod imenovanja VIP članova.


ČLANSTVO
- Član može da postane svaki pojedinac koji ima važeću e-mail adresu i koji se postupkom registracije aktivira. Pojedinac može da koristi samo jedan nalog na forumu. Korištenje više naloga istovremeno je najstrože zabranjeno.
- Članovi foruma imaju mogućnost da otvaraju nove teme, ako pri tom ne narušavaju postojeći koncept foruma ili ukoliko ista ili slična tema ne postoji. U suprotnom reaguju moderatori koji brišu ili premještaju tu temu.
- Član može otvoriti temu, pod uslovom da posjeduje minimalno jednu fotografiju koja je potrebna za temu za prevoznike iz BiH. Za prevoznike iz ostalih zemalja potrebne su minimalno dvije slike ili jedna slika uz sigurnu informaciju da prevoznik posjeduje više vozila u voznom parku.
- Članovi foruma su dužni da poštuju odluke i uputstva administratora i moderatora. Oglušavanje na primjedbe i nepoštovanje odluka administratora i moderatora će biti sankcionisano.
- Nije dozvoljena upotreba foruma u političko-propagandne svrhe.
- Uvrede, prijetnje, prozivanja, provokacije i psovke su najstrožije zabranjene. Član koji ih upućuje biti će sankcionisan, a problematične poruke obrisane. Odluku o vrsti i načinu sankcionisanja donose moderatori u saradnji sa administratorima.
- Iznošenje ličnih imena i prezimena u načelu je strogo zabranjeno. Tolerirat će se jedino ako se nekoga želi posebno istaknuti u pozitivnom smislu. Vlastita imena i prezimena u negativnom kontekstu mogu se iznostiti samo ako autor posta iznese vlastito ime i prezime u postu. Podaci o vlasnicima prijevozničkih poduzeća su dozvoljeni.
- Kao član foruma također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
- Kao član foruma, odgovorni ste za zaštitu svoje privatnosti kroz materijale koje objavljujete na forumu i kroz kontakte koje ostvarite posredstvom foruma.
- Kao član zadržavate svu odgovornost za sadržaj Vaših poruka i odričete svu odgovornost portala BHBus.net po bilo kojem osnovu vezanim za Vaše poruke.

CITAT - CITIRANJE PORUKE, POSLJEDNJEG POST-a
- Kada odgovarate/pravite repliku na zadnju poruku/post u temi, nema potrebe za citiranjem. Citiranje se koristi samo kada odgovarate/replicirate na poruku/post koji je ranije postavljen. Nepridržavanjem ovog pravila, dolazi do nepreglednosti teme i otežanog učitavanja, posebno ako SR u ranijim citatima nalaze slike.

OFF-TOPIC PORUKE
- Rasprava i materijal treba da budu dosljedni temi u kojoj se nalaze. Eventualni off-topic može da se toleriše u okviru rasprave. Na preveliko lutanje od teme reaguje moderator koji upozorava na off-topic, a zatim i briše te postove. Zabranjen je bilo kakav oblik rasprave i komentiranje u temi namijenjenoj isključivo slikama. Za rasprave i slično postoje teme namijenjene za to . Rasprava je dozvoljena samo u onim temama za koje nije predviđen poseban dio o tome, ali samo onoliko koliko se dotiče te firme i informacija koje su vezane za tu firmu. Svaki dalji OT neće biti toleriran.


OSTALA BITNA PRAVILA

Veličina fotografija
- Obavezna veličina slike u postovima je 800x600 pxl. Slike je potrebno uploadati preko stranica za upload
(www.dodaj.rs, www.tinypic.com, www.imageshack.us, www.photobucket.com itd.). Ukoliko je fotografija većih dimenzija, fotografija se predstavlja linkom ili thumbnail-om (sličica koja vodi do veće na sajtu gde se fotografija nalazi). Da bi olakšali našim članovima upload slika, omogućili smo im da prilikom odgovora imaju mogućnost automatskog uploada preko www.tinypic.com. Za više informacija kako postaviti sliku na forum, kliknuti na LINK

Autorska prava
- Ukoliko član postavlja fotografije koje su njegovo autorsko vlasništvo, nije dužan da to naglasi, to se podrazumjeva.
- Ukoliko član postavlja fotografije koje nisu njegovo autorsko vlasništvo, obavezan je da naglasi izvor fotografije.
- Ako je fotografija skinuta sa interneta, obavezno naglasiti sa kog je sajta. Pri tome se kao izvor ne mogu navoditi Google, Yahoo i drugi pretraživački sajtovi.
- Ukoliko na skinutoj fotografiji sa interneta već postoji označen izvor ili potpis autora, nije potrebno naglašavanje izvora.
- Ukoliko su fotografije skenirane iz štampanih publikacija, takođe se mora navesti podatak o publikaciji. Ako se radi o skeniranim slikama, potrebno je navesti čije su vlasništvo.
- Članovi se podstiču da postavljaju svoje fotografije, više nego da ih preuzimaju sa drugih sajtova.
- Članovi mogu da zaštite autorska prava potpisivanjem svojih fotografija i na taj način smanje mogućnost zloupotrebe, kao i stavljanjem loga bhbus.net. Da bi član dobio logo foruma, potrebno je da se preko privatne poruke obrati moderatorima ili administratorima.- Opcija "Prijaviti moderatoru" služi za upozorenje moderatorskom timu na neprimjerene ili neistinite sadržaje pojedinih poruka. Posebno se to odnosi na postove koji sadrže uvrede, prijetnje, provokacije i sl. Autori takvih poruka bit će sankcionirani na odgovarajući način. A isto to mogu prijaviti i lično moderatorima ili administratorima preko privatnih poruka.

- Zabranjeno je citirati prethodnu poruku, pogotovo ako se radi o postu u kojem je slika. Na ovaj način se smanjuje preglednost teme.

- Kako bi zadržavali preglednost teme, članovi se mole da ne stavljaju više od max 8 slika u jedan post. Svi korisnici nemaju dobru konekciju pa može doći do otežanog pregledavanja teme i postova. Izuzetak se može napraviti kada se radi o nekoj reportaži pa da bude preglednije.

- Ako član osjeti da ima potrebu da dopuni svoj post, neka tu dopunu napravi u novom postu, jer je opcija editovanja posta ukinuta. Isto je i sa slikama – ako prilikom postavljanja slika, član zaboravi postaviti neke slike, neka napravi novi post i postavi zaboravljene slike. Takve postove će moderatori da poprave i premjeste. Na ovaj način postovi se neće duplirati i nabijati, te će se stvoriti bolja preglednost teme.

- Fotografije koje članovi postave na forum, uprava foruma može iskoristiti za dalje korištenje poput pravljenja određenih kompilacija, zbog potreba portala, facebook stranice ili twitter profila. U tome slučaju imamo pravo da na takve fotografije postavimo naš logo bhbus.net (žig) iz razloga zaštite te fotografije od nedozvoljenog korištenja i preuzimanja od treće strane. Ovom stavkom se i uprava foruma obavezuje da će se takve fotografije koristiti u isključivo pozitivne svrhe, a nikako radi isticanja nečega lošeg i u negativne svrhe.

- Autori postova snose punu odgovornost za sadržaj koji objavljuju. Uprava foruma ne odgovara za materijal koji postavljaju članovi, ali ima pravo da reaguje i sankcioniše na eventualne zloupotrebe. Također, mišljenja i stavovi pojedinih članova ne mora značiti da je to ujedno i stav ovog foruma.
Ugodan boravak!
Marko22
Marko22
Admin

Број порука : 2302
Join date : 19.07.2013
Age : 24
Локација : Kiseljak-BIH

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.